Anjanette, Novianindita Rose (2024) Hubungan Mengkonsumsi Kopi dengan Tremor pada Mahasiswa Angkatan 2020 dan 2021 Fakultas Kedokteran Universitas Kristen Indonesia Tahun 2023. S1 thesis, Universitas Kristen Indonesia.
|
Text (Hal_Judul_Daftar_Isi_Abstrak)
HalJudulAbstrakDaftarisiDaftarGambarDaftarTabelDaftarlampiran.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (1MB) |
|
|
Text (BAB_I)
BAB I.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (166kB) |
|
|
Text (BAB_II)
BAB II.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (168kB) |
|
|
Text (BAB_III)
BAB III.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (234kB) |
|
|
Text (BAB_IV)
BAB IV.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (84kB) |
|
|
Text (Daftar_Pustaka)
Daftar Pustaka.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (204kB) |
|
|
Text (Lampiran)
Lampiran.pdf Restricted to Repository staff only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (404kB) |
Abstract
Kopi merupakan salah satu minuman yang paling sering di konsumsi di seluruh dunia. Indonesia merupakan salah satu negara penghasil kopi terbesar ke 2 di Asia. Kopi adalah salah satu minuman yang berkafein. Kafein merupakan zat kimia dalam golongan xantin yang merupakan perangsan susunan saraf pusat. Efek kafein dengan jumlah berlebih dapat menimbulkan gejala tremor. Penelitian ini dibuat untuk mengetahui hubungan mengkonsumsi kopi dengan tremor pada mahasiswa angaktan 2020 dan 2021 Fakultas Kedokteran Universitas Kristen Indonesia (FK UKI) pada tahun 2023. Penelitian ini mengunakan penelitian observasional analitik korelasional dengan desain cross sectional, yaitu dengan menggunakan data primer yang diperoleh dari kuesioner dengan 274 responden. Hasil penelitian menunjukkan bahwa adanya hubungan frekuensi dan instensitas mengkonsumsi kopi dengan tremor pada mahasiswa angkatan 2020 dan 2021 FK UKI dengan hasil p=0,000. Kesimpulannya, mengkonsumsi kopi dengan jumlah berlebih dapat menimbulkan gejala tremor. / Coffee is one of the most commonly consumed beverages worldwide. Indonesia ranks at the second-largest coffee producer in Asia. Coffee is a caffeinated beverage. Caffeine is a chemical substance belonging to the methylxanthine group, acting as a stimulant to the central nervous system. Excessive caffeine intake can result in tremor symptoms. This study was conducted to the determine the relationship between coffee consumption and tremor in medical students of the 2020 and 2021 cohorts at the Faculty of Medicine Universitas Kristen Indonesia (FK UKI) in 2023. This research employed an observational analytic correlational study with a cross-sectional design, utilizing primary data obtained from a questionnaire with 274 respondents. Research findings that there is a relationship between the frequency and intensity of coffee consumption and tremors in the medical students of 2020 and 2021 FK UKI with a result of p=0,000. In conclusion, consuming excessive amounts of coffee can cause tremor symptoms.
| Item Type: | Thesis (S1) | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Contributors: |
|
||||||||
| Subjects: | MEDICINE | ||||||||
| Divisions: | FAKULTAS KEDOKTERAN > Pendidikan Dokter | ||||||||
| Depositing User: | Ms Novianindita Rose Anjanette | ||||||||
| Date Deposited: | 13 Nov 2025 01:54 | ||||||||
| Last Modified: | 13 Nov 2025 01:54 | ||||||||
| URI: | http://repository.uki.ac.id/id/eprint/14164 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |
