Simamora, Yoseva Nikyta (2025) Fungsi Organizer Pada Penyelenggaraan Bazar "Area Kuliner: Satu Gigitan, Meresap Di Ingatan". S1 thesis, Universitas Kristen Indonesia.
![]() |
Text (HalJudulDaftarIsiDaftarTabelDaftarGambarDaftarSingkatanDaftarLampiranAbstrak)
HalJudulDaftarIsiDaftarTabelDaftarGambarDaftarSingkatanDaftarLampiranAbstrak.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (1MB) |
![]() |
Text (BABI)
BABI.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (369kB) |
![]() |
Text (BABII)
BABII.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (673kB) |
![]() |
Text (BABIII)
BABlll.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (604kB) |
![]() |
Text (BABIV)
BABlV.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (284kB) |
![]() |
Text (DaftarPustaka)
DaftarPustaka.pdf Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (282kB) |
![]() |
Text (Lampiran)
Lampiran.pdf Restricted to Repository staff only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (1MB) |
Abstract
Penyelenggaraan event bazar makanan “Area Kuliner: Satu Gigitan, Meresap di Ingatan” ini, bertujuan untuk mengetahui dan mengangkat peran penting organizer dalam menjalankan event bazar makanan Nusantara. Melalui event ini, organizer tidak hanya sekedar mengatur jalannya acara, tetapi juga menjadi penggerak utama dalam mendukung UMKM kuliner ini. Bazar ini juga memberikan kesempatam kepada para pelaku usaha kecil, dan menengah di bidang kuliner, untuk memperkenalkan dan memasarkan produk mereka. Selain itu, event ini juga punya misi untuk melestarikan ciri khas makanan daerah serta jajanan jaman dahulu yang kini mulai jarang ditemui. Sehingga, generasi muda pun bisa ikut mengenal dan menyukai kuliner tradisional Indonesia. Dalam proses penyelenggaraannya, strategi yang dilakukan untuk mewujudkan fungsi peran organizer mulai dari pengelolaan vendor, tenant, menjalin kerja sama dengan sponsor untuk mendukungnya event bazar ini, pengelolaan sosial media sebagai alat promosi agar bisa menjangkau audiens lebih maksimal. Serta, negosiasi dan kerja sama dengan berbagai pihak eksternal. Setiap langkah diambil dengan mempertimbangkan efisiensi pelaksanaan acara, sehingga seluruh rangkaian acara dapat berjalan lancar. Organizer tidak hanya menjadi pelaksana teknis, tetapi juga berfungsi sebagai fasilitator hubungan antar tim. Event bazar makanan Nusantara ini pun memberikan dampak yang positif, baik bagi para pelaku UMKM maupun audiens yang datang. Penyelenggaraan seperti ini diharapkan bisa menjadi contoh dan referensi bagi event-event serupa di masa yang mendatang. Baik dari segi strategi pelaksanaan maupun pengelolaan tim, yang mampu mendukung UMKM sekaligus melestarikan kuliner Nusantara. Secara keseluruhan, organizer berperan penting dalam mengatur dan memastikan acara berjalan dengan baik sesuai rencana dari awal hingga akhir, serta memberikan pengalaman terbaik untuk semua pihak yang terlibat dalam acara bazar makanan Nusantara ini./ The organization of the food bazaar event “Area Kuliner: Satu Gigitan, Meresap di Ingatan” aims to explore and highlight the important role of the organizer in running a Nusantara-themed food bazaar. Through this event, the organizer not only manages the flow of the event but also acts as the main driving force in supporting culinary MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). This bazaar provides opportunities for small and medium culinary business owners to introduce and market their products. In addition, the event also carries a mission to preserve the unique characteristics of regional foods and traditional snacks that are now rarely found, so that younger generations can get to know and appreciate Indonesia’s traditional cuisine. In the executor process, various strategies are carried out to fulfil the organizer’s function, such as managing vendors and tenants, establishing partnerships with sponsors to support the event, utilizing social media as a promotional tool to reach a wider audience, and negotiating as well as a collaborating with various external parties. Every step is taken with careful attention to efficiency, ensuring that all series of activities run smoothly. The organizer not only acts as a technical executor but also serves as a facilitator for teamwork and communication among all parties involved. This Nusantara food bazaar bring positive impacts, both for MSME actors and for visitors. Such event are expected to serve as examples and reference for similar event s in the future, both in terms of executor strategies and team management, so that they can continue to support MSMEs and preserve Indonesia’s culinary heritage. Overall, the organizer plays a crucial role in managing and ensuring the event runs according to plan, providing the best experience for everyone involved.
Item Type: | Thesis (S1) | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
||||||||
Subjects: | TECHNOLOGY TECHNOLOGY > Technology (General) TECHNOLOGY > Technology (General) > Communication of technical information |
||||||||
Divisions: | FAKULTAS ILMU SOSIAL DAN ILMU POLITIK > Ilmu Komunikasi | ||||||||
Depositing User: | Mrs Yoseva Nikyta | ||||||||
Date Deposited: | 23 Jul 2025 03:16 | ||||||||
Last Modified: | 23 Jul 2025 03:16 | ||||||||
URI: | http://repository.uki.ac.id/id/eprint/19815 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |