Fermentasi Ikan Pepetek(Leiognathus equulus)Dengan Uji Organoleptik Pada Produknya

Elita, Winona (2021) Fermentasi Ikan Pepetek(Leiognathus equulus)Dengan Uji Organoleptik Pada Produknya. S1 thesis, Universitas Kristen Indonesia.

[img] Text (Hal_Judul_Daftar_Isi_Daftar_Gambar_Daftar_Tabel_Daftar_Lampiran)
HalJudulAbstrakDaftarIsiDaftarGambarDaftarTabelDaftarlampiran.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (4MB)
[img] Text (BAB_I)
BABI.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (836kB)
[img] Text (BAB_II)
BABII.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (4MB)
[img] Text (BAB_III)
BABIII.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (1MB)
[img] Text (BAB_IV)
BABIV.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (1MB)
[img] Text (BAB_V)
BABV.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (340kB)
[img] Text (Daftar_Pustaka)
DaftarPustaka.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (302kB)
[img] Text (Lampiran)
Lampiran.pdf
Restricted to Repository staff only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (3MB)

Abstract

Makanan awetan khas dari Bangka Belitung yang paling terkenal adalah rusip. Rusip umumnya menggunakan ikan teri sebagai bahan baku utama. Rusip menjadi makanan kesukaan bagi masyarakat sekitar tetapi ada juga yang tidak menyukai rusip dari segi penampilan, aroma, dan teksturnya. Hal inilah membuat peneliti termotivasi untuk membuat produk makanan fermentasi dengan bahan baku yang berbeda, zat yang berbeda serta cara pembuatan yang sedikit berbeda tetapi tetap menggunakan fermentasi sederhana. Ikan pepetek (Leiognathus equulus) merupakan ikan yang dijadikan bahan baku dalam pembuatan fermentasi tersebut dengan tambahan dari zat lainnya. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui keberhasilan produk fermentasi ikan pepetek(Leiognathus equulus) dengan uji organoleptik. Rancangan penelitian menggunakan kitchen project dan uji organoleptik. Teknik pengumpulan data menggunakan angket yang akan dberikan kepada responden. Analisis data menggunakan deskriptif persentase dan tabel tabulasi kriteria persentase kesukaan. Hasil penelitian mendapatkan hasil yang bagus dan disukai oleh panelis untuk sampel A paling disukai yaitu produk ikan fermentasi sampel A3 dan untuk sampel B pada produk ikan fermentasi sampel B3. Kata kunci: Ikan Pepetek(Leiognathus equulus), Saccaharomyces cerevisia, Lactobacillus bulagaricus, Fermentasi, Organoleptik./ The most famous preserved food from Bangka Belitung was rusip. Rusip generally uses anchovies as the main raw material. Rusip was a favorite food for the local community, but there are also those who don't like Rusip in terms of appearance, aroma, and texture. This made them motivated to made fermented food products with different raw materials, different substances and slightly different manufacturing methods but still using simple fermentation. Pepetek fish (Leiognathus equulus) was a fish that be used as raw material in the manufacture of the fermentation with the addition of other substances. The purpose of this study was to determine the success of fermented pepetek fish (Leiognathus equulus) by organoleptic test. The research design used a kitchen project and organoleptic test. Data collection techniques using a questionnaire. Data analysis used descriptive percentage and tabulation table of preference percentage criteria. The results of the study obtained good results and were favored by the panelists for sample A the most preferred was the fermented fish product sample A3 and for sample B the fermented fish product sample B3. Keyword: Pepetek Fish (Leiognathus equulus), Saccaharomyces cerevisia, Lactobacillus bulagaricus, Fermentation, Organoleptic

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIDN/NIDKEmail
Thesis advisorHarmiatun, YovitaNIDN8878280018yovita.ukifk@gmail.com
Thesis advisorRatnapuri, AdistiNIDN031505913adistiratnapuri@gmail.com
Subjects: SCIENCE > Microbiology
Divisions: FAKULTAS KEGURUAN DAN ILMU PENDIDIKAN > Pendidikan Biologi
Depositing User: Users 1277 not found.
Date Deposited: 03 Nov 2021 04:42
Last Modified: 03 Nov 2021 04:42
URI: http://repository.uki.ac.id/id/eprint/5648

Actions (login required)

View Item View Item