Establishing Healthy Eating Habits during Child Development to Reduce the Prevalence of Obesity

Reviani, Nia and Riany, Yulina Eva (2022) Establishing Healthy Eating Habits during Child Development to Reduce the Prevalence of Obesity. Journal of Family Sciences, 7 (2). pp. 88-101. ISSN 2460-2329

[img] Text
EstablishingHealthyEatingHabits.pdf

Download (507kB)
[img] Text (Hasil_Turnitin)
HasilTurnitinEstablishingHealthyEatingHabits.pdf

Download (3MB)
Official URL: https://journal.ipb.ac.id/index.php/jfs/index

Abstract

Obesitas menjadi masalah kesehatan utama dalam populasi saat ini, yang terjadi pada semua kalangan, baik anak-anak maupun dewasa. Angka obesitas dapat diturunkan dengan menerapkan kebiasaan makan dan gaya hidup yang baik sejak masa anak-anak, karena kebiasaan makan dan gaya hidup terkait erat dengan obesitas. Tulisan ini merupakan tinjauan sistematis yang menggunakan berbagai referensi dari berbagai jurnal relevan untuk mengkaji masalah dan mencari jawaban dari permasalahan yang ada. Referensi diperoleh melalui pencarian melalui mesin pencari, kemudian diseleksi berdasarkan keeratan dengan topik yang diangkat pada penelitian ini. Lingkungan yang memiliki akses rendah terhadap makanan sehat seperti buah dan sayur segar umumnya terdapat di wilayah yang memiliki masalah sosial ekonomi atau pada kelompok minoritas, sebaliknya wilayah atau kelompok yang memiliki akses baik ke penjual makanan cepat saji, biasanya merupakan makanan olahan yang memiliki kandungan gula dan lemak tinggi. Kebiasaan makan yang sehat pada anak-anak dapat dibentuk dengan memberikan contoh kebiasaan makan yang sehat pada anak-anak dan juga meningkatkan perhatian orang tua terhadap pola makan mereka. Kata kunci: anak-anak, gaya hidup, obesitas, pola makan, prevalensi. / Obesity is becoming a major public health problem in the general population lately, affecting children and adults. The numbers of obesity could be diminished by performing healthy eating habits and lifestyles at a child's developmental age as they share the same risk factors and are intimately related. This paper is a literature review using various references from relevant journals to examine problems and find answers to existing problems. References were obtained through search engines, then selected based on their closeness to the topic raised in this study. Environments that have low access to healthy foods such as fresh fruit and vegetables are generally found in areas that have socioeconomic problems or in minority groups; on the contrary, areas or groups that have good access to fast food vendors are usually offering foods that contain high sugar and fat. Healthy eating habits can be formed by providing examples of healthy habits in children and increasing parents' attention to their eating patterns. Keywords: children, eating habits, lifestyle, obesity, prevention

Item Type: Article
Subjects: MEDICINE
Depositing User: Mr Sahat Maruli Tua Sinaga
Date Deposited: 15 May 2024 04:12
Last Modified: 15 May 2024 04:12
URI: http://repository.uki.ac.id/id/eprint/14573

Actions (login required)

View Item View Item